Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 13:24

23 χρόνια πορείας στην αυτοδιοίκηση 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τον Ιανουάριο του 1995, πριν από 23 ολόκληρα χρόνια, ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ξεκινώντας την πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας.

Ολα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα, ο κ. Νίκας κατάφερε όχι μόνο να πρωταγωνιστεί στην τοπική πολιτική σκηνή, αλλά και να μείνει "αδιάβροχος" στην καταιγίδα που σάρωσε το πολιτικό κατεστημένο μετά τη χρεοκοπία του 2010. Για να μείνει στο απυρόβλητο και να διατηρηθεί στην τοπική εξουσία δεν δίστασε μάλιστα να ασκήσει κριτική (εκ του ασφαλούς βεβαίως, γενικώς και αορίστως) στην κεντρική διοίκηση και στις γαλάζιες κυβερνήσεις. Εννοείται δε ότι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τόσο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που του έδωσε το αναγκαίο χρίσμα για να εκλεγεί δήμαρχος, όσο και όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς που πίστεψαν ότι θα βγουν κερδισμένοι από το αλισβερίσι μαζί του. 

Στη πραγματικότητα και ανεξάρτητα από το έργο του, το οποίο θα αποτιμηθεί συνολικά μετά το τέλος της πορείας του στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Νίκας στα 23 χρόνια της παρουσίας του στη μεσσηνιακή πολιτική σκηνή παρέδωσε μαθήματα κομματικών ελιγμών και επικοινωνιακής προβολής που θα τα ζήλευαν ακόμα και καταξιωμένα διαφημιστικά γραφεία. Ειδικά στην κομματική σκηνή ο κ. Νίκας κατάφερε με τους κατάλληλους ελιγμούς, όχι μόνο να ανέβει στην τοπική ιεραρχία, αλλά και να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με τον δεξιό συντηρητικό πολιτικό Αντώνη Σαμαρά που επίσης πρωταγωνιστεί την ίδια περίοδο στη Μεσσηνία. Η κοινή πορεία τους μάλιστα, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Νίκας δήμαρχος Καλαμάτας, θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές... υποκριτικής ως υπόδειγμα ωφελιμιστικής συμβίωσης σε κόμμα και εξουσία. 

Σε κάθε περίπτωση -και πέρα από τις δήθεν ιδεολογικές τους διαφορές-οι δυο πολιτικοί άνδρες έχουν τόσα κοινά στοιχεία, όσα ακριβώς απαιτούνται για να επιβεβαιωθεί η θεωρία που θέλει τα ομώνυμα να απωθούνται. 

Κλείνοντας θα πρέπει φυσικά να τονίσουμε ότι είναι αδύνατη η σύγκριση της πορείας των δυο πολιτικών ανδρών, καθώς ο Α. Σαμαράς είχε "οικογενειακό διαβατήριο|" για την κεντρική πολιτική σκηνή. Αναμφισβήτητα όμως ο Π. Νίκας είναι ικανότερος στον επικοινωνιακό τομέα, καθώς έχει καταφέρει να τροφοδοτεί καθημερινώς τον Τύπο με δεκάδες πληροφορίες προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μην έχουν χρόνο και όρεξη να του ασκήσουν κριτική. 

Υ.Γ. Οποιος βιαστεί να υποτιμήσει τις ικανότητες του κ. Νίκα, υπερπροβάλλοντας ίσως τη διαπλοκή του με όλα τα κέντρα εξουσίας, θα πρέπει να ξανασκεφτεί ότι από την εποχή του Θουκυδίδη μέχρι σήμερα η πολιτική δεν ασκείται από αθώες περιστερές, αλλά από πρόσωπα που έχουν ασκηθεί στο στίβο των συγκρούσεων αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τις μετωπικές. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 13:37